Ep. 1 – Recomandări esențiale
Pentru obținerea unor spații simple, elegante și primitoare, se recomandă folosirea rocilor naturale alese atent, potrivite atât destinației cât și utilității lor.
Designul natural și organic al pietrei naturale, face că acest material de construcții premium, să fie versatil și potrivit atât amenajărilor exterioare durabile, cât și finisajelor interioare exclusiviste, unicate.
Primul pas îl reprezintă alegerea tipurilor de piatră și necesită o consiliere dedicată pentru a fii siguri că avem garanția unui design deosebit dar și a unei rezistenței ridicate în timp.
Astfel, deși este recomandat să apelăm la un specialist, putem clasifica mai simplist tipurile de piatră, pentru amenajări exterioare și interioare.
În funcție de structură și finisaj, avem roci foarte rezistente care sunt recomandate atât pentru exterior, interior și trafic intens ( ex. Granit) și altele pentru mediul rezidențial și trafic redus (ex. Marmură, Calcar, Travertin)
Recomandări pentru amenajările esențiale exterioare:
- pentru placări de terase, alei și trotuare, avem și opțiunea unor Pavaje naturale din granit, marmură, calcar sau travertin care se prezintă sub formă unor dimensiuni standardizate (ex. 60×30 sau 60×60) cu finisaj antiderapant
- treptele exterioare se plachează în funcție de gradul de utilizare, astfel la un trafic extrem de ridicat este recomandată roca de Granit sau pentru mediul rezidențial avem variantele de Marmură sau Calcar, bineînțeles toate cu finisaj antiderapant (sau lustruite cu benzi antiderapante)
- zonele de capace de gard, atic sau glafuri exterioare – solbanc, se plachează de regulă cu roci debitate pe comandă la dimensiunile specifice și pot fi din orice tip (granit, marmură, calcar sau travertin) cu finisaj lustruit (pentru o întreținere facilă)
- placarile zonelor de soclu, stâlpi, gard și pereți, se pot face cu o gama de piatră decorativă de tip scapitata sau splitface (de regulă avem dimensiuni standardizate dreptunghiulare și înguste, cu finisaj natural ușor denivelat care creează un design natural)
- Pentru montaj se folosește un adeziv standard dedicat pentru piatră naturală, marmură și granit (optim de culoare albă pentru a nu păta piatra) pentru placarea zonelor verticale iar în cazul pardoselilor, se utilizează un adeziv flexibil pentru a preveni apritia unor crăpături ca urmare a diferențelor mari de temperaturi exterioare.
Recomandări pentru amenajările interioare:
- placarea zonelor de pardoseli interioare, pereți și glafuri cu piatră, poate fi făcută inclusiv cu roci naturale nobile, mai sensibile (nefiind supuse factorilor externi) precum marmura, calcar sau travertin, preponderent cu finisaj lustruit (excepție pardoselile de băi unde se recomandă folosirea unui finisaj ușor antiderapant)Astfel avem și aici opțiuni de placaje cu dimensiuni standardizate de tip 60×60 sau 60×30 (acestea fiind preferate și datorită caracterului mai economic al prețului) dar și cu dimensiuni pe comandă în cazul unor proiecte și stereotomi (desene în pardoseli sau ancadramente) mai speciale.
- La amenajarea suprafețelor mai exclusiviste de blaturi de bucătărie, se recomandă folosirea rocilor de Granit sau optim de Quartz Compozit, datorită durității și rezistenței la tipul de utilizare dar și eleganței, stilului modern și uniformității mai ales în cazul Quartz-ului.
- Pentru montaj se folosește un adeziv standard dedicat pentru piatră naturală, marmură și granit (optim de culoare albă pentru a nu pată piatra) iar în cazul în care avem zone cu încălzire în pardoseală, se utilizează un adeziv flexibil pentru a preveni apritia unor crăpături ca urmare a diferențelor de temperatură .
Protecția și întreținerea suprafețelor de piatră, interioare și exterioare:
- se face prin tratarea acestora cu substanțe specifice (impermeabilizanți) care au rolul de a sigila zonele (chiar și în cazul suprafețelor lustruite), procedura ce este recomandată să fie realizată periodic la intervale de cca 1-2 ani pentru menținerea efectului de protecție.
Curățarea se face diferit în funcție de tipul de roca naturală astfel:
- roca de Granit care este foarte dură și rezistentă la factori externi, inclusiv la acizi, se poate curăța cu orice tip de detergent puternic (de aceea este recomandat la un trafic extrem pentru a se putea curăța foarte bine fără a se deteriora)
- rocile mai nobile precum Marmura, Calcar sau Travertin, necesită doar un detergent neutru care nu este acid, pentru că altfel se deteriorează imediat la suprafață (zonele lustruite se mătuiesc la folosirea detegenților acizi)
Dan Cîrjan – Stonexpertul tău în amenajările cu piatră
Sunt de folos recomandârile noastre?
Părerea ta conteazâ!
Ajutâ comunitatea și pe noi, să devenim mai buni 🙂
Posteazâ comentariile sau întrebările tale – click aici:https://google/review